Περιλουσμένο με μπεσαμέλ και λιωμένο τυρί, είναι αναμφίβολα η πιο ενδιαφέρουσα πρόταση, για να αγαπήσει η οικογένεια σας το κουνουπίδι. Μπορείτε να το σερβίρετε μόνο του ή με σαλάτα ή κάποιο κρεατικό.
Υλικά για 4 άτομα
1 μεγάλο κουνουπίδι (1 1/4 κιλό περίπου)
1 φλ. τριμμένο τυρί τσένταρ ή γκούντα
3/4 φλ. τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι
4 κοφτές κουταλιές βούτυρο + επιπλέον για το ταψάκι
3 κοφτές κουταλιές αλεύρι
2 φλ. γάλα
1 αβγό ελαφρά χτυπημένο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Κόβετε το κουνουπίδι σε μπουκετάκια (να μη βάλετε τα σκληρά μέρη του κέντρου), το ρίχνετε για 5 λεπτά σε νερό που βράζει, αλλάζετε το νερό του με άλλο ζεστό και προσθέτετε αλάτι. Το βράζετε μέχρι να μαλακώσει για 10-15 περίπου λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει ξανά το νερό (μην το βαρυψήσετε). Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C.
- Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ: Ζεσταίνετε σε μια μικρή κατσαρόλα το βούτυρο και ανακατεύετε μέσα τo αλεύρι για 1-2 λεπτά μέχρι να αφρίσει. Ρίχνετε ύστερα τμηματικά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να κοχλάσει και να δέσει η κρέμα. Προσθέτετε το τσένταρ, μια πρέζα μοσχοκάρυδο και το αβγό, τα ανακατεύετε καλά και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Βουτυρώνετε ένα πυρίμαχο ταψάκι και απλώνετε μέσα το κουνουπίδι, καλά στραγγισμένο (φροντίστε να μπουν κοτσανάκια προς τα κάτω). Το σκεπάζετε με την μπεσαμέλ, το πασπαλίζετε με την παρμεζάνα ή το κεφαλοτύρι και το ψήνετε στο φούρνο για 25-30 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.
Βήματα