Συνταγή: Νηστίσιμη Ριζότο με Μανιτάρια και Χορταρικά
Η νηστίσιμη ριζότο με μανιτάρια και χορταρικά αποτελεί ένα γευστικό και υγιεινό πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί είτε ως κύριο πιάτο είτε ως συνοδευτικό. Είναι ιδανικό για την νηστεία, αλλά και για οποιαδήποτε άλλη μέρα του χρόνου που θέλεις να απολαύσεις μια γεύση χωρίς κρέας. Ακολουθεί μια απλή και γρήγορη συνταγή για να προετοιμάσεις αυτό το λαχταριστό ριζότο.
Υλικά
- 1 φλυτζάνι ρύζι αρμπόριο (ή άλλο ρύζι κατάλληλο για ριζότο)
- 300 γρ. μανιτάρια (φρέσκα ή κατεψυγμένα), κομμένα σε φέτες
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 καρότο, κομμένο σε μικρούς κύβους
- 1 ζυγαριά φρέσκα χόρτα (σπανάκι, λάχανο ή άλλα κατά προτίμηση)
- 4 φλυτζάνια ζωμός λαχανικών (ή νερό)
- 1/4 φλυτζανιού ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι, κατά βούληση
- 1/2 φλυτζάνι διατροφική μαγιά (προαιρετικά, για γεύση τυριού)
- Φρέσκος άνηθος ή μαϊντανός, για γαρνίρισμα
Οδηγίες
-
Προετοιμασία των υλικών: Ξεκινήστε καθαρίζοντας και κόβοντας όλα τα υλικά σας. Κόψτε τα μανιτάρια, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και τα χόρτα σε μικρά κομμάτια.
-
Σοτάρισμα: Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ή τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε έως ότου γίνει διάφανο. Στη συνέχεια, ρίξτε το σκόρδο και τις φέτες των μανιταριών. Σοτάρετε για 5-7 λεπτά, μέχρι τα μανιτάρια να αποκτήσουν χρυσαφή απόχρωση.
-
Προσθήκη του ρυζιού: Προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε καλά ώστε να καλυφθεί με το μείγμα λαδιού και λαχανικών. Σοτάρετε για περίπου 2 λεπτά μέχρι το ρύζι να γίνει διάφανο.
-
Ζωμός ή νερό: Ρίξτε τον ζωμό λαχανικών (ή το νερό) σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς. Αφήστε να βράσει σε μέτρια φωτιά. Μειώστε τη θερμοκρασία και αφήστε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας που και που για να μην κολλήσει.
-
Προσθήκη καρότου και χόρτων: Όταν το ρύζι έχει σχεδόν απορροφήσει όλο τον ζωμό, προσθέστε το καρότο και τα χόρτα. Συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και το ρύζι να είναι al dente.
- Καρυκεύματα και σερβίρισμα: Αφαιρέστε την ριζότο από τη φωτιά και προσθέστε αλάτι, πιπέρι και διατροφική μαγιά, αν τη χρησιμοποιείτε. Ανακατέψτε καλά. Σερβίρετε ζεστό, γαρνίροντας με φρέσκο άνηθο ή μαϊντανό.
Συμβουλές
- Μπορείτε επίσης να προσθέσετε άλλες ποικιλίες μανιταριών, όπως πορτσίνι ή κρεμώδη, για επιπλέον βάθος γεύσης.
- Εάν δεν έχετε ζωμό λαχανικών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νερό με μια κουταλιά της σούπας σόγιας ή κάποιο άλλο μπαχαρικό για να ενισχύσετε τη γεύση.
- Για μια πιο πικάντικη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε λίγο καυτερό πιπέρι ή πάπρικα.
Αυτή η νηστίσιμη ριζότο είναι γεμάτη γεύσεις και θρεπτικά συστατικά. Είναι εύκολη στην προετοιμασία και σίγουρα θα ενθουσιάσει εσάς και τους αγαπημένους σας. Καλή σας όρεξη!