1 κιλό σουπιές
50γρ ελαιόλαδο
60γρ έψημα
40γρ μηλόξυδο
Θαλασσινό αλάτι
Μαύρο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένετε τις σουπιές και αφαιρείτε προσεκτικά το σακούλι με το μελάνι – θα το χρησιμοποιήσετε όταν θα ψήσετε τις συνοδευτικές ταλιατέλες.
Κόβετε τις σουπιές σε μεγάλα κομμάτια και τις βάζετε σε κατσαρόλα, μαζί με το ελαιόλαδο. Βράζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να κατεβάσουν τα υγρά τους και να αλλάξουν χρώμα (θα γίνουν ελαφρώς ροζ). Προσθέτετε τότε το έψημα και το μηλόξυδο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε και ψήνετε σε χαμηλή φωτιά και σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν. Ξεσκεπάζετε και βράζετε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μείνει το φαγητό με μια ελαφριά σάλτσα.
Ταλιατέλες με μελάνι σουπιάς
Το μελάνι από τις σουπιές
60γρ ελαιόλαδο
120γρ φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
300γρ ταλιατέλες
Θαλασσινό αλάτι
Μαύρο πιπέρι
Βάζετε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο με το φρέσκο κρεμμυδάκι και ψήνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθεί. Προσθέτετε το μελάνι και ανακατεύετε με ξύλινο κουτάλι σπάζοντας τα σακουλάκια. Ρίχνετε 700γρ ζεστό νερό, λίγο αλάτι και πιπέρι και τις ταλιατέλες. Συνεχίζετε το ψήσιμο ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν οι ταλιατέλες. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό ακόμα.
Σερβίρετε με τις σουπιές.