Σαμαλι Συνταγή για Νηστεία: Οδηγός για Ίδιες Γεύσεις και Υγιεινές Επιλογές
σε

Σαμαλι: Συνταγή για Νηστεία – Ένας Οδηγός για Ιδιωτικές Γεύσεις και Υγιεινές Επιλογές

❤️ Προσθήκη στα αγαπημένα
Συνδεθείτε για να αποθηκεύσετε συνταγές Close

Σαμαλι Συνταγή για Νηστεία: Οδηγός για Ίδιες Γεύσεις και Υγιεινές Επιλογές

Το Σαμαλι είναι ένα διαχρονικό γλυκό της ελληνικής κουζίνας που συνδυάζει τη γλυκύτητα και την πλούσια γεύση του σιμιγδαλιού με τα αρώματα των καρυδιών και των μπαχαρικών. Ιδανικό για τις περιόδους νηστείας, μπορεί να παρασκευαστεί με συστατικά συμβατά με τις διατροφικές απαγορεύσεις, χωρίς να χάνει την αυθεντικότητα της γεύσης του. Σε αυτόν τον οδηγό, θα εξετάσουμε μια συνταγή για να απολαύσετε το Σαμαλι με υγιεινές επιλογές, παράλληλα με μεθόδους για να παραμείνουμε πιστοί στις παραδοσιακές γεύσεις.

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 1 φ cup σιμιγδάλια χοντρά
  • 1 φ cup σιμιγδάλι λεπτό
  • 1 φ cup ζάχαρη
  • 1 φ cup νερό
  • 1/2 φ cup ελαιόλαδο
  • 1 φακελάκι baking powder (ή 1 κουταλάκι σόδα)
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι γαρίφαλο (προαιρετικά)

Για το σιρόπι:

  • 2 φ cups νερό
  • 2 φ cups ζάχαρη
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση

1. Προετοιμασία της ζύμης

Στο ξεκίνημα, σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τα σιμιγδάλια, τη ζάχαρη, το baking powder, την κανέλα και το γαρίφαλο. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το νερό, ανακατεύοντας μέχρι να λάβουμε μια ομοιόμορφη ζύμη.

2. Ψήσιμο

Αδρανοποιούμε ένα ταψί με βούτυρο και ρίχνουμε τη ζύμη. Ισιώνουμε την επιφάνεια και, αν το επιθυμούμε, μπορούμε να χαράξουμε την επιφάνεια του γλυκού με ένα μαχαίρι για ευκολότερο κόψιμο αργότερα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα.

3. Προετοιμασία του σιροπιού

Καθώς το Σαμαλι ψήνεται, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα, συνδυάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και την κανέλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 5-10 λεπτά και το αποσύρουμε από τη φωτιά.

4. Συνδυασμός

Όταν το Σαμαλι είναι έτοιμο και έχει κρυώσει ελαφρώς, περιχύνουμε το ζεστό σιρόπι από πάνω. Αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι για τουλάχιστον 2-3 ώρες, ή καλύτερα όλη τη νύχτα.

Υγιεινές Επιλογές

Για να κάνουμε το Σαμαλι πιο υγιεινό:

  • Ζάχαρη: Μπορείτε να αντικαταστήσετε την λευκή ζάχαρη με μέλι ή φυσικές γλυκαντικές ουσίες, όπως είναι η στέβια.
  • Σιμίγδαλο: Το σιμιγδάλι μπορεί να γίνει από ολικής αλέσεως για περισσότερες φυτικές ίνες.
  • Ελαιόλαδο: Μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα του ελαιολάδου ή να το αντικαταστήσετε με πουρέ μήλου ή αβοκάντο για λιγότερες θερμίδες.

Συμπέρασμα

Το Σαμαλι είναι ένα νόστιμο γλυκό που μπορεί να προσαρμοστεί στις διατροφικές μας ανάγκες, χωρίς να χάνει την αυθεντική γεύση του. Ακολουθώντας αυτή τη συνταγή και τις υγιεινές προτάσεις, μπορείτε να απολαύσετε όλες τις γλυκιές γεύσεις του παραδοσιακού Σαμαλι εν μέσω νηστείας, προσφέροντας παράλληλα στον εαυτό σας μια υγιεινή επιλογή. Θυμηθείτε ότι η κουζίνα είναι χώρος δημιουργίας, οπότε μη διστάσετε να πειραματιστείτε και να προσαρμόσετε τη συνταγή σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας!