Ραβανί Νηστίσιμο: Η Τέλεια Συνταγή για Σπιτικό Γλυκό!
Το ραβανί είναι ένα παραδοσιακό γλυκό του ελληνικού πολιτισμού. Το νηστίσιμο ραβανί αποτελεί μια υπέροχη εναλλακτική για εκείνους που νηστεύουν ή επιθυμούν να απολαύσουν ένα γλυκό χωρίς ζωικά συστατικά. Αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη, και θα σας ταξιδέψει σε γεύσεις και αρώματα που θα σας θυμίσουν τις οικογενειακές γιορτές.
Υλικά
Για το κέικ:
- 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
- 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι νερό
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
- 1 φακελάκι baking powder
- 1 βανίλια (ή βανιλίνη)
- Μια πρέζα αλάτι
Για το σιρόπι:
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια νερό
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 1/2 ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)
- Ξύσμα από πορτοκάλι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βήμα 1: Ετοιμάστε το σιρόπι
- Σε μια κατσαρόλα, προσθέστε τη ζάχαρη, το νερό, τον χυμό λεμονιού και, αν θέλετε, την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Φέρτε το μίγμα σε βρασμό και στη συνέχεια χαμηλώστε τη θερμοκρασία. Αφήστε το να βράσει για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να πήξει ελαφρώς.
- Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει.
Βήμα 2: Ετοιμάστε το κέικ
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το σιμιγδάλι, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το baking powder, τη βανίλια και το αλάτι.
- Σε ένα άλλο μπολ, αναμείξτε το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού και το νερό.
- Προσθέστε τα υγρά στα ξηρά συστατικά και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Ρίξτε το μίγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψί (ή σε ταψί με λαδόκολλα) και ψήστε για 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα μπήξετε στο κέντρο.
Βήμα 3: Σερβίρισμα
- Αφού ψηθεί το ραβανί, το βγάζετε από τον φούρνο και το περιχύνετε με το κρύο σιρόπι.
- Αφήστε το να απορροφήσει το σιρόπι για τουλάχιστον 1-2 ώρες πριν το σερβίρετε.
- Κόψτε το ραβανί σε τετράγωνα κομμάτια και γαρνίρετε με ξηρούς καρπούς ή καρύδα, αν το επιθυμείτε.
Συμπέρασμα
Το νηστίσιμο ραβανί είναι μια εξαιρετική επιλογή για τις γιορτές αλλά και για τις καθημερινές στιγμές. Με την καταπληκτική υφή του και την ευωδιά του σιροπιού, σίγουρα θα κλέψει τις καρδιές συγγενών και φίλων. Μη διστάσετε να το δοκιμάσετε και να το προσθέσετε στην γλυκιά σας παράδοση!