Κολοκυθοκεφτέδες: Νηστίσιμοι και Εύκολοι στην Παρασκευή
Οι κολοκυθοκεφτέδες είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά πιάτα που συνδυάζουν τη γεύση των κολοκυθιών με φρέσκα μυρωδικά, και είναι ιδανικοί για νηστίσιμα γεύματα. Είναι τόσο νόστιμοι όσο και θρεπτικοί, ενώ η παρασκευή τους είναι απλή και γρήγορη. Ας δούμε τη διαδικασία με απλά βήματα και ευκολότερα υλικά.
Υλικά
Για 4 άτομα, θα χρειαστείτε:
- 2 μεγάλα κολοκύθια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 100 γρ. φρέσκο μαϊντανό
- 100 γρ. άνηθο
- 200 γρ. αλεύρι (ή όσο χρειαστεί)
- 1 κουταλιά της σούπας baking powder
- Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
- Ελαιόλαδο (για τηγάνισμα)
- Προαιρετικά: 1-2 κουταλιές της σούπας ρίγανη για επιπλέον γεύση
Οδηγίες
Βήμα 1: Προετοιμασία υλικών
-
Τρίψτε τα κολοκύθια: Πλύνετε καλά τα κολοκύθια και τρίψτε τα με χοντρό τρίφτη. Βάλτε τα σε ένα μπολ και προσθέστε μια πρέζα αλάτι. Αφήστε τα για 15-20 λεπτά, ώστε να απελευθερώσουν τα υγρά τους.
- Ψιλοκόψτε τα μυρωδικά: Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.
Βήμα 2: Συνδυάστε τα υλικά
-
Στραγγίξτε τα κολοκύθια: Μετά από 20 λεπτά, στραγγίξτε τα κολοκύθια πιέζοντάς τα με το χέρι ή με ένα καθαρό πανί για να αφαιρέσετε τα περιττά υγρά.
- Ανακατέψτε: Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε τα στραγγισμένα κολοκύθια, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τον άνηθο, την ρίγανη (αν τη χρησιμοποιείτε), το αλεύρι, το baking powder, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά μέχρι να έχετε μια ομοιογενή ζύμη. Αν είναι πολύ υγρή, προσθέστε λίγο περισσότερο αλεύρι.
Βήμα 3: Τηγάνισμα
-
Ζεστάνετε το λάδι: Ρίξτε αρκετό ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά.
-
Φτιάξτε τους κολοκυθοκεφτέδες: Με ένα κουτάλι, πάρτε δόσεις από τη ζύμη και ρίξτε τις στο καυτό λάδι σε σχήμα τηγανίτας. Τηγανίστε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
- Στραγγίξτε: Αφού τηγανιστούν, τοποθετήστε τους κολοκυθοκεφτέδες σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσουν το περιττό λάδι.
Βήμα 4: Σερβίρισμα
Σερβίρετε τους κολοκυθοκεφτέδες ζεστούς σε ένα πιάτο, συνοδεύοντάς τους με μια δροσιστική σάλτσα ή γιαούρτι (για μια μη νηστίσιμη εκδοχή). Είναι ιδανικοί ως ορεκτικό ή συνοδευτικό σε ένα κυρίως γεύμα.
Συμπέρασμα
Οι κολοκυθοκεφτέδες αποτελούν μια εξαιρετική και γευστική επιλογή για όλους, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους νηστείας. Δημιουργήστε τους μαζί με οικογενειακά μέλη ή φίλους και απολαύστε την μοναδική τους γεύση! Εντάξτε τους στην κουζίνα σας και προσφέρετε στους αγαπημένους σας την εμπειρία της παράδοσης και της φρεσκάδας!