Γλυκιά Νηστεία: Συνταγή για Τσουρέκι χωρίς Αυγά και Γάλα
σε

Γλυκιά Νηστεία: Συνταγή για Χωρίς Αυγά και Γάλα Τσουρέκι

❤️ Προσθήκη στα αγαπημένα
Συνδεθείτε για να αποθηκεύσετε συνταγές Close

Γλυκιά Νηστεία: Συνταγή για Τσουρέκι Χωρίς Αυγά και Γάλα

Η περίοδος της νηστείας δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραιτηθούμε από τις αγαπημένες μας γεύσεις. Ένα από τα παραδοσιακά γλυκά που συνδέονται με τις γιορτές είναι το τσουρέκι. Παρόλα αυτά, η νηστεία απαιτεί προσαρμογές στις συνταγές, ώστε να καλύπτουν τις διατροφικές μας ανάγκες. Σήμερα, σας προσφέρουμε μια εύκολη και νόστιμη συνταγή για τσουρέκι χωρίς αυγά και γάλα, ιδανικό για όσους νηστεύουν ή ακολουθούν μια vegan διατροφή.

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 ml χλιαρό νερό
  • 100 ml ηλιέλαιο ή άλλο φυτικό λάδι
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (ή 25 γρ. φρέσκια)
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα (προαιρετικά)
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι (προαιρετικά)
  • Σουσάμι ή αμύγδαλα για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Αναμειγνύουμε τα υλικά: Σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη ξηρή μαγιά μαζί με τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό. Αφήνουμε το μίγμα για 5-10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να σχηματιστούν φυσαλίδες πάνω από την επιφάνεια.

  2. Προσθέτουμε τα υλικά: Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ, αναμιγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι, την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού. Προσθέτουμε το μίγμα της μαγιάς και το ηλιέλαιο.

  3. Δημιουργούμε τη ζύμη: Ανακατεύουμε τα υλικά με ένα κουτάλι μέχρι να αρχίσουν να συνδυάζονται. Στη συνέχεια, μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώσουμε για 10 λεπτά, ή μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και λεία.

  4. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει: Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1-2 ώρες, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

  5. Διαμορφώνουμε το τσουρέκι: Αφού η ζύμη φουσκώσει, την ξεφουσκώνουμε και την χωρίζουμε σε τρία κομμάτια. Ανοίγουμε τα κομμάτια σε λωρίδες και τις πλέκουμε σε μία κοτσίδα. Τοποθετούμε το πλεκτό τσουρέκι σε μια λαμαρίνα καλυμμένη με χαρτί ψησίματος.

  6. Δευτερο φούσκωμα: Καλύπτουμε το τσουρέκι και το αφήνουμε να φουσκώσει για άλλη μισή ώρα.

  7. Ψήνουμε: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Αν θέλουμε, μπορούμε να πασπαλίσουμε το τσουρέκι με σουσάμι ή αμύγδαλα πριν την ψήσιμο. Ψήνουμε για 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να ακούγεται ένας ωραίος ήχος όταν το χτυπήσουμε ελαφρώς από κάτω.

  8. Αφήνουμε να κρυώσει: Αφού βγει από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα πριν το κόψουμε.

Συμπέρασμα

Αυτή η συνταγή για τσουρέκι χωρίς αυγά και γάλα είναι τέλεια για τις γλυκές μας αναζητήσεις κατά τη διάρκεια της νηστείας. Είναι εύκολη και νόστιμη, με μια ελαφριά γεύση από πορτοκάλι και κανέλα, και θα γίνει σίγουρα το αγαπημένο σας γλύκισμα. Απολαύστε το με μια κούπα καφέ ή τσάι και μοιραστείτε το με τους αγαπημένους σας!