Γευστική Απόλαυση: Πώς να Δημιουργήσετε Νηστίσιμη Σαμαλι στο Σπίτι
Η σαμαλι αποτελεί ένα παραδοσιακό γλυκό που εκτιμάται ιδιαίτερα στην ελληνική και την τουρκική κουζίνα. Είναι η τέλεια επιλογή για τις νηστείες και τις γιορτές, επειδή είναι νόστιμο και εύκολο στην παρασκευή. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε πώς να ετοιμάσετε μια νηστίσιμη σαμαλι στο σπίτι, με λιγότερες θερμίδες και χωρίς ζωικά προϊόντα.
Υλικά για τη νηστίσιμη σαμαλι
Για το σιρόπι:
- 500 ml νερού
- 400 γραμμάρια ζάχαρης
- 1 φλούδα λεμονιού
- 1 ξυλάκι κανέλας
Για το γλυκό:
- 250 γραμμάρια σιμιγδαλιού
- 750 ml νερού
- 150 ml ελαιόλαδου
- 200 γραμμάρια ζάχαρης
- 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια (ή 1 φακελάκι βανιλίνης)
- 1 πρέζα αλατιού
- Ψιλοκομμένα καρύδια ή αμύγδαλα για γαρνιτούρα (προαιρετικά)
- Κανέλα για πασπάλισμα
Οδηγίες παρασκευής
Βήμα 1: Δημιουργία του σιροπιού
- Σε μια κατσαρόλα, ρίξτε το νερό, τη ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού και το ξυλάκι κανέλας.
- Θερμάνετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί πλήρως η ζάχαρη.
- Αφήστε το σιρόπι να βράσει για περίπου 10 λεπτά, στη συνέχεια αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.
Βήμα 2: Παρασκευή του γλυκού
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το νερό σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέστε το σιμιγδάλι και ανακατέψτε συνεχώς με ένα σύρμα για να αποφύγετε τη σβολιάσματος.
- Στη συνέχεια, προσθέστε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι. Συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να γίνει παχύρρευστο (περίπου 10 λεπτά).
- Αποσύρετε το μείγμα από τη φωτιά και ρίξτε το σε μια ελαφρώς λαδωμένη φόρμα για κέικ ή σε τετράγωνο ταψί.
Βήμα 3: Ψήσιμο
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
- Αφήστε τη σαμαλι να κρυώσει για περίπου 30 λεπτά και στη συνέχεια ψήστε την για 30-35 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφή απόχρωση από πάνω.
- Αφού τη βγάλετε από τον φούρνο, ρίξτε το κρύο σιρόπι πάνω από το ζεστό γλυκό. Αφήστε να απορροφήσει το σιρόπι για τουλάχιστον 2 ώρες πριν από το κόψιμο.
Βήμα 4: Σερβίρισμα
- Κόψτε τη σαμαλι σε κομμάτια και γαρνίρετε με ψιλοκομμένα καρύδια ή αμύγδαλα καθώς και κανέλα, αν το επιθυμείτε.
- Σερβίρετε τη σαμαλι με έναν καφέ ή ένα τσάι και απολαύστε το πλούσιο άρωμά της.
Συμπέρασμα
Η νηστίσιμη σαμαλι προσφέρει μια μοναδική γευστική εμπειρία που εντυπωσιάζει με την απλότητα και την υπέροχη γεύση της. Με λίγα και απλά υλικά, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το παραδοσιακό γλυκό στο σπίτι σας. Είναι ιδανική και για την περίοδο της νηστείας, αλλά και για καθημερινές γλυκές απολαύσεις.
Δοκιμάστε να την ετοιμάσετε και να τη μοιραστείτε με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα – σίγουρα θα σας ευχαριστήσουν!