Δοκιμάστε αυτήν την απλή νηστίσιμη συνταγή ραβανί!
Το ραβανί είναι ένα κλασικό γλυκό της ελληνικής κουζίνας που το αγαπάμε σε κάθε περίσταση. Είναι αφράτο, γλυκό και διαθέτει μια υπέροχη γεύση, καθιστώντας το ιδανικό συνοδευτικό για τον απογευματινό καφέ ή για γιορτές και εορτασμούς. Σε αυτό το άρθρο, θα σας παρουσιάσουμε μια εύκολη νηστίσιμη συνταγή για ραβανί, κατάλληλη για τις μέρες της νηστείας ή για όσους ακολουθούν φυτική διατροφή.
Υλικά για το ραβανί
- 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι (χοντρό)
- 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι φυτικό γάλα (γάλα αμυγδάλου, σόγιας ή καρύδας)
- 1/2 φλιτζάνι ηλιέλαιο ή άλλο φυτικό λάδι
- 1 φακελάκι baking powder (σκόνη ψησίματος)
- 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια (ή εκχύλισμα βανίλιας)
- 1 πρέζα αλάτι
- 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια ή αμύγδαλα (προαιρετικά)
Για το σιρόπι
- 2 φλιτζάνια νερό
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 1 ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)
Εκτέλεση
-
Προετοιμάστε το φούρνο: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώστε ελαφρώς ένα τετράγωνο ταψάκι ή φόρμα.
-
Ανακατέψτε τα στερεά υλικά: Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε το σιμιγδάλι, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το baking powder, τη βανίλια και το αλάτι. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε τα ψιλοκομμένα καρύδια αν το επιθυμείτε.
-
Προσθέστε τα υγρά υλικά: Σε άλλο μπολ, ανακατέψτε το φυτικό γάλα και το ηλιέλαιο. Στη συνέχεια, ρίξτε το μείγμα υγρών στο μείγμα στερεών και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
-
Ψήσιμο: Ρίξτε το μείγμα στο έτοιμο ταψάκι και ψήστε για περίπου 30-35 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει και να βγαίνει καθαρή η οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο.
-
Ετοιμάστε το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα, προσθέστε το νερό, τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και το ξυλάκι κανέλας. Βράστε το μείγμα για 10 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρώς. Αφαιρέστε την κανέλα και αφήστε το να κρυώσει.
- Σιρόπιασμα: Αφού το ραβανί ψηθεί, βγάλτε το από το φούρνο και περιχύστε το με το κρύο σιρόπι, ενώ είναι ακόμη ζεστό. Αφήστε το να απορροφήσει το σιρόπι για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το κόψετε σε κομμάτια.
Σερβίρισμα
Το ραβανί σερβίρεται ιδανικά σε θερμοκρασία δωματίου, πασπαλισμένο με λίγη τριμμένη καρύδα ή θρυμματισμένα αμύγδαλα από πάνω, για μια επιπλέον γεύση. Είναι ένα γλυκό που μπορείτε να απολαύσετε μόνοι σας ή να μοιραστείτε με φίλους και οικογένεια.
Αυτή η νηστίσιμη συνταγή ραβανί είναι απλή στην εκτέλεση και σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει με τη γεύση της. Δοκιμάστε την και απολαύστε ένα κομμάτι παράδοσης στην πιο υγιεινή του εκδοχή!