Δημιουργήστε Νηστίσιμη Μηλόπιτα που θα Μαγεύσει τους Πάντες!
Η μηλόπιτα είναι ένα από τα πιο κλασικά γλυκά, τέλεια για κάθε εποχή και περίσταση. Όταν, ωστόσο, πρόκειται για νηστίσιμες συνταγές, η πρόκληση είναι να διατηρήσουμε όλες αυτές τις υπέροχες γεύσεις και τις υφές που λαχταράμε. Αυτή η νηστίσιμη μηλόπιτα όχι μόνο θα μαγέψει τους καλεσμένους σας, αλλά θα τους αφήσει και με την επιθυμία για περισσότερη!
Υλικά για τη ζύμη
- 300 γρ. αλεύρι (κατά προτίμηση τύπου 00)
- 100 ml ηλιέλαιο
- 100 ml χυμός πορτοκαλιού
- 70 γρ. ζάχαρη
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα (προαιρετικά)
Υλικά για τη γέμιση
- 4-5 μεσαία μήλα (κατά προτίμηση ξινά)
- 100 γρ. ζάχαρη (ανάλογα με την προτίμηση στο γλυκό)
- 2 κουτ. σούπας κανέλα
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 50 γρ. καρύδια ή σταφίδες (προαιρετικά)
Εκτέλεση
-
Προετοιμασία της γέμισης:
- Καθαρίστε και κόψτε τα μήλα σε λεπτές φέτες. Βάλτε τα σε ένα μπολ και προσθέστε τον χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, την κανέλα και τα καρύδια ή τις σταφίδες αν τα χρησιμοποιείτε. Ανακατέψτε καλά και αφήστε να “σταθούν” για περίπου 15 λεπτά, ώστε να απελευθερωθούν οι χυμοί.
-
Φτιάξτε τη ζύμη:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και την πρέζα αλατιού. Σε άλλο μπολ, χτυπήστε το ηλιέλαιο με τη ζάχαρη και τον χυμό πορτοκαλιού μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια, προσθέστε το υγρό μείγμα στα στερεά υλικά και ζυμώστε μέχρι να αποκτήσετε μία ελαστική και μαλακή ζύμη.
-
Συναρμολόγηση:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Λιώστε λίγο ηλιέλαιο σε ένα ταψί (ή τοποθετήστε αντικολλητικό χαρτί). Χωρίστε τη ζύμη σε δύο μέρη, το ένα ελαφρώς μεγαλύτερο. Ανοίξτε την μεγαλύτερη ζύμη σε φύλλο και στρώστε το στο ταψί, φροντίζοντας να καλύψετε και τα τοιχώματα.
-
Προσθέστε τη γέμιση:
- Ρίξτε τη γέμιση με τα μήλα πάνω στη ζύμη που είναι ήδη στο ταψί. Ανοίξτε το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο και τοποθετήστε το πάνω από τη γέμιση, σφραγίζοντας καλά τις άκρες.
-
Ψήσιμο:
- Κάντε μερικές τομές στην επιφάνεια της πίτας για να απελευθερωθούν οι υδρατμοί και ψήστε για περίπου 40-50 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
- Σερβίρισμα:
- Αφήστε τη μηλόπιτα να κρυώσει λίγο πριν την σερβίρετε. Μπορείτε να την πασπαλίσετε με λίγη άχνη ζάχαρη ή κανέλα για επιπλέον γεύση.
Χρήσιμες Συμβουλές
- Αν θέλετε, μπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικά φρούτα, όπως αχλάδια ή ροδάκινα.
- Για ακόμα πιο αναπάντεχη γεύση, προσθέστε λίγη βανίλια ή μοσχοκάρυδο στη γέμιση.
- Αυτή η μηλόπιτα είναι εξαιρετική και κρύα, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν σας μείνει.
Αναμφίβολα, αυτή η νηστίσιμη μηλόπιτα θα γίνει το νέο αγαπημένο σας γλυκό, κι όχι μόνο για τις ημέρες νηστείας. Είναι εύκολη στην προετοιμασία και ιδανική για να μαγέψετε τους φίλους και την οικογένειά σας! Καλή όρεξη!