Μία συνταγή από τον σεφ Κυριάκο Κυριάκου.
Συστατικά
4 κουταλιές νερό,
1 φακελάκι ζελατίνα σε σκόνη,
3 φλ. κρέμα γάλακτος,
1 φλ. γάλα (ολόπαχο),
3/4 φλ. ζάχαρη,
10 ανθάκια γιασεμιού,
½ κοφτό κουταλάκι μαστίχα σε σκόνη,
Φυλλαράκια δυόσμου και redcurrants για γαρνίρισμα (προαιρετικά).
Για τη σάλτσα χρυσόμηλο:
2 φλιτζάνια νερό
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι γλυκό κουταλιού χρυσόμηλο.
Βήματα
Βάζετε το νερό σε ένα μπρικάκι, ραντίζετε μέσα τη ζελατίνα και την αφήνετε να μουλιάσει για 10 λεπτά.Βάζετε σε μια μικρή κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος, το γάλα και τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε στη φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Ύστερα, μόλις φανούν οι πρώτες φουσκάλες στον περίγυρο της κατσαρόλας, την αποσύρετε από τη φωτιά και διαλύετε μέσα τη μουλιασμένη ζελατίνα. Προσθέτετε τη μαστίχα και τα ανθάκια του γιασεμιού, τα ανακατεύετε και αφήνετε το μίγμα να κρυώσει. Το περνάτε μέσα από σουρωτήρι σε 6-8 μπολάκια και τα βάζετε στο ψυγείο για 4 ώρες.
Στο μεταξύ, βάζετε όλα τα υλικά της σάλτσας χρυσόμηλου σε ένα κατσαρολάκι, τα αφήνετε να κοχλάσουν, χαμηλώνετε τη φωτιά και τα σιγοβράζετε για 10 λεπτά, μέχρι να δέσουν. Περνάτε το μίγμα στο μπλέντερ ή το πολυμίξερ, να γίνει λείο, το επιστρέφετε στη φωτιά και το ανακατεύετε μέχρι να γίνει παχύρρευστο σαν κρέμα. Το αφήνετε να κρυώσει και το μοιράζετε πάνω στην επιφάνεια της πανακότα.
Κρατάτε τις πανακότα στο ψυγείο μέχρι να τις σερβίρετε, γαρνίροντάς τις, αν θέλετε, με φυλλαράκια δυόσμου και redcurrants.