Συστατικά
1 φακελάκι (από τα 2 της συσκευασίας) ζελέ, με άρωμα λεμόνι (85 γρ.),
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού,
4 κρόκοι αβγών,
1 γεμάτο φλ. γάλα,
1 κουταλιά βούτυρο,
2 κουταλιές ζάχαρη,
1 γεμάτο φλ. κρέμα γάλακτος,
1 κουταλιά ζάχαρη άχνη.
#Σος φραγκοστάφυλων (κουλί):#
400 γρ. κατεψυγμένα, ξεπαγωμένα φραγκοστάφυλα (ή μούρα ή φρέσκιες φράουλες),
2 κουταλιές ζάχαρη,
2 κουταλιές μπράντι.
Βήματα
Διαλύετε το ζελέ σε 1 φλ. καυτό νερό. Ζεσταίνετε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι.
Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη και το ξύσμα του λεμονιού μέχρι να αφρατέψουν και ύστερα ρίχνετε μέσα λίγο- λίγο το γάλα, συνεχίζοντας το χτύπημα. Αδειάζετε το μίγμα πίσω στο κατσαρολάκι και το βάζετε σε πολύ χαμηλή φωτιά (ή σε μπεν-μαρί). Το ανακατεύετε μέχρι να πήξει σε κρέμα, χωρίς να κοχλάσει, γιατί θα κόψει. Την προσθέτετε στο διαλυμένο ζελέ, βάζετε το μπολ σε μια λεκάνη με κρύο νερό και παγάκια και κρυώνετε το μίγμα ανακατεύοντάς το.
Βουτυρώνετε λίγο μια φόρμα ή 6 ατομικά φορμάκια και τα βάζετε στο ψυγείο για να παγώσουν.
Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και την προσθέτετε στο κρύο μίγμα του ζελέ, ανακατεύοντας απαλά, με προσοχή.
Πασπαλίζετε το εσωτερικό της φόρμας με τη ζάχαρη άχνη, περνώντας την από σουρωτήρι και αδειάζετε μέσα το μίγμα. Σκεπάζετε τη φόρμα με πλαστική μεμβράνη και την κρατάτε στο ψυγείο για 6 ώρες – ή καλύτερα για ένα βράδυ.
Για να ξεφορμάρετε την μπαβαρουάζ, βουτάτε τη φόρμα για μερικά δευτερόλεπτα σε καυτό νερό και την αναποδογυρίζετε.
Τη συνοδεύετε, αν θέλετε, με σος φραγκοστάφυλων.
#Σος φραγκοστάφυλων#
Περνάτε στο μπλέντερ τα φραγκοστάφυλα (ή τα φρούτα που θέλετε) με τη ζάχαρη, το μπράντι και μερικές κουταλιές νερό, μέχρι να γίνει ένας ρευστός πολτός. Τον περνάτε (αν θέλετε) από σουρωτήρι για να μαζέψετε τα σποράκια.