Απο Γαλάτεια Παμπορίδη
Συστατικά
1 ½ φλ. αλεύρι ολικής αλέσεως
1 ½ φλ. τυρί τσένταρ τριμμένο
½ φλ. τυρί παρμεζάνα τριμμένο
1 κουταλάκι πάπρικα
½ κουταλάκι μαύρο πιπέρι
μια πρέζα πιπέρι καγιέν
½ κουταλάκι αλάτι θαλασσινό συν έξτρα για πασπάλισμα
1 κουταλιά παπαρουνόσπορο
125γρ. κρύο βουτυρο, κομμένο σε κυβάκια 1 εκατοστού περίπου
5 κουταλιές κρύο νερό
Βήματα
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C. Βάζετε στον κάδο ενός food processor με μεταλλική λεπίδα, το αλεύρι, το τυρί τσένταρ, την παρμεζάνα, την πάπρικα, το πιπέρι, το καγιέν, το αλάτι και τον παπαρουνόσπορο. Αλέθετε λίγα δευτερόλεπτα να αναμιχθούν. Προσθέτετε στον κάδο το βούτυρο και αλέθετε μέχρι το μίγμα να μοιάζει με χοντρή άμμο.
Ρίχνετε το κρύο νερό και αλέθετε ξανά μέχρι το μίγμα να αρχίσει να σχηματίζει ζύμη. Μην το παρακάνετε. Βάζετε το μίγμα στον πάγκο της κουζίνας και με τα χέρια σας σχηματίζετε ένα στρογγυλό δίσκο. Πασπαλίζετε ελαφρά με αλεύρι και με έναν πλάστη ανοίγετε τη ζύμη σε ένα κύκλο (ή ό,τι άλλο σχήμα σας βγει, δεν παίζει ρόλο), πάχους 3 χιλιοστών.
Με έναν κόπτη πίτσας (ή καλύτερα με έναν κόπτη με κυματιστή άκρια) κόβετε σε λωρίδες και μετά τετράγωνα 2 ½ -3 εκατοστών περίπου. Με ένα πιρούνι τρυπήστε τα τετραγωνάκια μια φορά. Στρώνετε δυο ταψιά φούρνου με ματ σιλικόνης ή ελαφρά λαδωμένο αλουμινόχαρτο. Αποφύγετε την αντικολλητική λαδόκολλα γιατί τα μπισκοτάκια σας μπορεί να μη βγουν τόσο τραγανά. Τα βάζετε στα ταψιά σε απόσταση περίπου 1,5 εκ. το ένα από το άλλο και πασπαλίστε τα πολύ ελαφρά με λίγο θαλασσινό αλάτι.
Τα ψήνετε 20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα. Τα αφήνετε να κρυώσουν στο ταψί τους για 5 λεπτά και μετά τα μεταφέρετε σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
Αντισταθείτε στον πειρασμό να τα φάτε αμέσως μιας και θα είναι μαλακά μόλις βγουν από το φούρνο. Θα γίνουν όμως τραγανά ενώ κρυώνουν. Θα φτιάξετε περίπου 80 κομμάτια. Φυλάξτε τα σε κουτί για μπισκότα.