Μια γκουρμέ συνταγή από τον σεφ Μάριο Χατζηιωσήφ.
Συστατικά
4 φιλέτα πάπιας με την πετσούλα τους, 160 γρ. περίπου το καθένα,
Λίγο λάδι για τηγάνισμα,
4 κουταλιές θυμαρίσιο μέλι,
4 κουταλιές θρυμματισμένοι ανάμικτοι σπόροι πιπεριού (πράσινοι, άσπροι, μαύροι και ροζ),
8 φρέσκα κρεμμυδάκια, με το τρυφερό πράσινο μέρος τους, μοιρασμένα κατά μήκος,
12 μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο,
2 φλ. καταστημένος ζωμός (σπιτίσιος καλύτερα),
200 γρ. μούρα (φρέσκα ή κατεψυγμένα) + επιπλέον για γαρνίρισμα,
7 κουταλιές λικέρ Cassis,
4 κοφτές κουταλιές βούτυρο + 2 επιπλέον για τα κρεμμυδάκια,
Αλάτι, πιπέρι.
Για τα κέικ πατάτας:
½ κιλό (2-2 ½ μέτριες περίπου) πατάτες, ξεφλουδισμένες,
1 μικρό αβγό, ελαφρά χτυπημένο,
1 κουταλιά γαλέτα (αλεσμένη φρυγανιά),
3 κουταλιές λιωμένο βούτυρο + 1 κουταλιά λάδι,
1 πρέζα μοσχοκάρυδο,
Αλάτι, πιπέρι.
Βήματα
Ετοιμάζετε τα κέικ πατάτας: Βράζετε τις πατάτες σε μπόλικο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν, τις στραγγίζετε, τις αφήνετε να κρυώσουν και τις περνάτε από τον τρίφτη. Τις βάζετε σε ένα μπολ και ανακατεύετε μέσα το αβγό, 1 κουταλιά βούτυρο, τη γαλέτα, αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Ύστερα, πλάθετε το μίγμα σε 4 στρογγυλά «μπιφτέκια». Τα τηγανίζετε στο υπόλοιπο βούτυρο με το λάδι, πιέζοντάς τα λίγο στο τηγάνι για να κρατήσουν το σχήμα τους, μέχρι να ροδίσουν καλά. Τα βγάζετε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν και τα κρατάτε ζεστά ή τα ξαναζεσταίνετε για λίγο στο φούρνο.
Ξεφλουδίζετε τα κρεμμυδάκια του στιφάδου και τα βράζετε σε αλατισμένο νερό να μαλακώσουν. Πριν τα στραγγίσετε, ρίχνετε μέσα τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα βράζετε και αυτά για 2-3 λεπτά. Τα στραγγίζετε όλα και τα στεγνώνετε πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
Αλατοπιπερώνετε και σοτάρετε με λίγο λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι τα φιλέτα της πάπιας, πρώτα με την πλευρά του στήθους προς τα κάτω, συνολικά για 8-10 λεπτά. Αλείφετε την πλευρά της πέτσας με το μέλι και κολλάτε πάνω τους σπόρους του πιπεριού. Συνεχίζετε για 2-3 λεπτά το ψήσιμο, μέχρι να καραμελώσουν και τα βγάζετε. Τα αφήνετε να μείνουν 10 λεπτά πριν τα κόψετε σε 6 κομμάτια το καθένα και τα σερβίρετε.Στο μεταξύ, ετοιμάζετε τη σάλτσα: Βράζετε τα μούρα με τον καταστημένο ζωμό και το λικέρ για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά και ύστερα, τα περνάτε στο μπλέντερ ή το πολυμίξερ για να γίνει μια λεία σάλτσα. Προσθέτετε μια-μια τις 4 κοφτές κουταλιές βούτυρο, ανακατεύοντας με το σύρμα και ελέγχετε το αλατοπίπερο.Ζεσταίνετε το επιπλέον βούτυρο σε ένα τηγανάκι και σοτάρετε μέσα τα στραγγισμένα κρεμμυδάκια, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και τα αλατοπιπερώνετε.
Για να σερβίρετε, τοποθετείτε σε 4 πιάτα από ένα κέικ πατάτας, φτιάχνετε ένα στεφανάκι με φρέσκο κρεμμυδάκι από πάνω και το γεμίζετε με κρεμμυδάκια στιφάδου. Βάζετε γύρω-γύρω την πάπια, γαρνίρετε με τα επιπλέον μούρα και κρεμμυδάκια και ραντίζετε με τη σάλτσα μούρων.