Μία συνταγή από τον Σεφ Κυριάκο Κυριάκου.
Συστατικά
800 γρ. κύβοι βοδινού για ραγού (stew),
½ φλ. ελαιόλαδο,
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα,
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες,
300 γρ. (σύνολο) μανιτάρια ανάμικτα (πορτομπέλο, πλευρώτους, άσπρα),
2 καρότα σε ροδέλες,
1 φλ. μάραθο σε κύβους,
2 κουταλιές αλεύρι,
1 τενεκεδάκι (3.3 dl) μπίρα,
1 φλ. ζωμό βοδινού (σπιτίσιος ή έτοιμος) ή νερό,
1 κουταλιά ανάμικτα μπαχαρικά μπάρμπεκιου (Barbeque Seasoning),
1 κουταλιά φρέσκο ξεφυλλισμένο θυμάρι,
αλάτι, πιπέρι.
Βήματα
Σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι με τα σκόρδα στο ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα μέχρι να μαραθούν και ρίχνετε μέσα τα καρότα και το μάραθο. Συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2-3 ακόμη λεπτά και προσθέτετε το κρέας. Δυναμώνετε τη φωτιά και το κοκκινίζετε μέχρι να ροδίσει καλά, παντού. Βάζετε μέσα τα μανιτάρια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για ακόμη 3-4 λεπτά. Ύστερα, πασπαλίζετε μέσα το αλεύρι και το ανακατεύετε για να απορροφήσει όλα τα υγρά της κατσαρόλας.
Ρίχνετε στην κατσαρόλα την μπίρα και το ζωμό (ή το νερό), προσθέτετε ανάμικτα μπαχαρικά μπάρμπεκιου και το θυμάρι και αλατοπιπερώνετε το φαγητό.
Το αφήνετε να κοχλάσει, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και το σιγοψήνετε ανακατεύοντάς το πότε-πότε, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας για 45-60 περίπου λεπτά. Αν χρειαστεί, για να μη στεγνώσει, προσθέτετε μέσα λίγες ακόμα κουταλιές ζωμό ή νερό.