Συστατικά
4 μεγάλες (250 γρ. η καθεμιά) πατάτες,
• Ελαιόλαδο,
• 75 γρ. ( 3/4 φλ.) χοντροτριμμένο τυρί τσένταρ για το σερβίρισμα.
Τσίλι κον κάρνε
• 500 γρ. κιμάς βοδινός,
• 2 κουταλιές ελαιόλαδο,
• 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο,
• 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη,
• 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας,
• ½ -1 κοφτό κουταλάκι πιπέρι καγιέν,
• ½ κοφτό κουταλάκι κανέλα,
• 1 κονσέρβα (400 γρ.) ψιλοκομμένες, ξεφλουδισμένες ντομάτες,
• 2 κουταλιές ψιλοκομμένος κόλιανδρος,
• 125 γρ. (½ φλ.) στραγγισμένα κόκκινα φασόλια (προαιρετικά),
• Αλάτι, πιπέρι.
Βήματα
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C και ετοιμάζετε το τσίλι κον κάρνε: Ζεσταίνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Βάζετε μέσα το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέτετε τον κιμά, δυναμώνετε τη φωτιά και τον σοτάρετε μέχρι να ροδίσει, σπάζοντας τους σβόλους του με ξύλινη κουτάλα. Ρίχνετε μέσα τις ντομάτες κονσέρβας μαζί με το χυμό τους, τον πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε ½ φλιτζάνι νερό, το πιπέρι καγιέν, την κανέλα και αλατοπιπερώνετε. Όταν το μίγμα κοχλάσει, χαμηλώνετε τη φωτιά, μισοσκεπάζετε την κατσαρόλα και το σιγοψήνετε για 1 περίπου ώρα, ανακατεύοντάς το μέσα-μέσα. Όταν δέσει καλά η σάλτσα του, ανακατεύετε μέσα τον κόλιανδρο και τα φασόλια (αν θα βάλετε) μέχρι να ζεσταθούν, για 5 περίπου λεπτά.
Στο μεταξύ, ξεπλένετε καλά τις πατάτες και τις τρίβετε με ένα βουρτσάκι ή καθαρό σκληρό σφουγγαράκι πιάτων, να ξασπρίσουν. Τις στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί, τις αλείφετε ελαφρά με ελαιόλαδο και τις τρυπάτε 6 φορές την καθεμιά με πιρούνι. Τις βάζετε πάνω σε σχάρα στο μέσο του φούρνου και τις ψήνετε για 50-60 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και όταν τις τρυπάτε με ένα σουβλάκι, να μη βρίσκετε αντίσταση. Τις βγάζετε σε ένα πιάτο, τις σκεπάζετε με ένα κομάτι αλουμινόχαρτο και τις κρατάτε στην άκρη για 10 λεπτά.
Χαράζετε βαθιά ένα σταυρό στο πάνω μέρος μιας πατάτας. Κρατώντας την με μια καθαρή πετσέτα, πιέζετε ελαφρά τον πάτο της για να ανοίξει ο «σταυρός» του πάνω μέρους και τη βάζετε σε πιατέλα ή σε ένα ατομικό πιάτο. Επαναλαμβάνετε το ίδιο με τις υπόλοιπες πατάτες και ύστερα μοιράζετε πάνω το τσίλι κον κάρνε. Πασπαλίζετε την επιφάνειά τους με τυρί και τις σερβίρετε αμέσως.