σε

Η Τέλεια Συνταγή για Ψάρι Πλάκι στο Φούρνο: Μια Γεύση που Μαγεύει

Η Απόλυτη Συνταγή για Ψάρι Πλάκι στο Φούρνο: Γεύση που Σαγηνεύει
❤️ Αποθήκευση συνταγής
Συνδεθείτε για να αποθηκεύσετε συνταγές Close

Η Ιδανική Συνταγή για Ψάρι Πλάκι στο Φούρνο: Μια Γεύση που Ενθουσιάζει

Το ψάρι πλάκι αποτελεί μία από τις πιο παραδοσιακές και αγαπημένες ελληνικές συνταγές. Το ψημένο στο φούρνο πλάκι συνδυάζει γεύσεις και αρώματα που είναι αδύνατο να αντισταθεί κανείς. Είναι εξαιρετικά νόστιμο και υγιεινό, κάνοντάς το την τέλεια επιλογή για οικογενειακά γεύματα ή ειδικές περιστάσεις. Σήμερα θα εξερευνήσουμε βήμα-βήμα πώς να ετοιμάσετε το τέλειο ψάρι πλάκι.

Υλικά

Για 4 άτομα, θα χρειαστείτε:

  • 1 κιλό ψάρι (π.χ. σφυρίδα, τσιπούρα ή μπακαλιαρόψαρο)
  • 3-4 μέτριες πατάτες
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 τομάτες, κομμένες σε φέτες (ή 400 γρ. κονσέρβας ψιλοκομμένες τομάτες)
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • Φρέσκος μαϊντανός για γαρνίρισμα

Οδηγίες

Βήμα 1: Προετοιμασία Υλικών

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο: Ρυθμίστε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Καθαρίστε και κόψτε τις πατάτες: Κόψτε τις πατάτες σε κυβάκια ή σε λεπτές ροδέλες, ανάλογα με την προτίμησή σας.

Βήμα 2: Δημιουργία της βάσης

  1. Σε ένα μεγάλο ταψί, απλώστε τις φέτες από τις πατάτες. Προσθέστε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
  2. Περιχύστε τα λαχανικά με 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο, αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε καλά ώστε να καλυφθούν ομοιόμορφα.

Βήμα 3: Προετοιμασία του Ψαριού

  1. Καθαρίστε το ψάρι εάν δεν είναι ήδη καθαρισμένο. Ψιλοκόψτε λίγο σκόρδο και αναμίξτε το με τη ρίγανη, τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
  2. Μέσα στο ψάρι, τοποθετήστε μερικές φέτες τομάτας και μισό από το μείγμα του σκόρδου. Προσθέστε και λίγη ρίγανη αν θέλετε.

Βήμα 4: Ψήσιμο

  1. Τοποθετήστε το ψάρι πάνω από τα λαχανικά στο ταψί.
  2. Προσθέστε τις υπόλοιπες φέτες τομάτας από πάνω και ρίξτε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το κρασί.
  3. Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο και βάλτε το στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά.
  4. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά ή μέχρι το ψάρι να ροδίσει και οι πατάτες να είναι τρυφερές.

Βήμα 5: Σερβίρισμα

Αφού ολοκληρωθεί το ψήσιμο, βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το να ηρεμήσει για λίγα λεπτά. Γαρνίρετε με φρέσκο μαϊντανό και σερβίρετε με μια φέτα λεμόνι δίπλα.

Συμπεράσματα

Το ψάρι πλάκι στο φούρνο δεν είναι μόνο νόστιμο, αλλά και μια υγιεινή επιλογή γεμάτη ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και θρεπτικά συστατικά. Η απλότητα της συνταγής σε συνδυασμό με την πλούσια γεύση του, το καθιστά ιδανικό για κάθε περίσταση. Δοκιμάστε να το ετοιμάσετε και θα καταλάβετε γιατί η ελληνική κουζίνα είναι γνωστή για τις γεύσεις της που μαγνητίζουν!