Ψάρι Πλάκι στο Φούρνο: Ένας Υγιεινός και Γευστικός Διακανονισμός
σε

Φουρνιστό Ψάρι Πλάκι: Μια Υγιεινή και Νοστιμιά Συνταγή

❤️ Προσθήκη στα αγαπημένα
Συνδεθείτε για να αποθηκεύσετε συνταγές Close

Ψάρι Πλάκι στο Φούρνο: Ένας Υγιεινός και Γευστικός Διακανονισμός

Το ψάρι πλάκι που γίνεται στο φούρνο είναι μια αυθεντική ελληνική συνταγή, η οποία συνδυάζει γεύση και υγιεινές διατροφικές επιλογές. Αυτό το πιάτο εντυπωσιάζει τόσο με την γεύση του όσο και με τα θετικά οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό. Φτιαγμένο με φρέσκα υλικά, το ψάρι πλάκι είναι τέλειο για οικογενειακά γεύματα, επίσημες περιστάσεις ή και καθημερινές βραδιές.

Υλικά και προετοιμασία

Για να φτιάξετε το ψάρι πλάκι στο φούρνο, θα χρειαστείτε τα παρακάτω υλικά:

  • 1 κιλό ψάρι (συνήθως μπακαλιάρος, σαρδέλες ή τσιπούρα)
  • 3-4 μέτριες ντομάτες, τριμμένες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Χυμό λεμονιού
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Φρέσκα βότανα (ρίγανη, θυμάρι)
  • Πατάτες ή λαχανικά (προαιρετικά)

Βήματα εκτέλεσης

  1. Προετοιμασία του φούρνου: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.

  2. Ψάρια: Καθαρίστε και πλύντε τα ψάρια. Τοποθετήστε τα σε ένα ταψί.

  3. Σάλτσα: Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τις τριμμένες ντομάτες, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και τα φρέσκα βότανα.

  4. Σύνθεση του πιάτου: Ρίξτε τη σάλτσα πάνω από τα ψάρια. Εάν επιθυμείτε, μπορείτε να προσθέσετε πατάτες ή άλλα λαχανικά γύρω από τα ψάρια για πλουσιότερη γεύση.

  5. Ψήσιμο: Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε για περίπου 30-40 λεπτά. Μετά, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και αφήστε τα ψάρια να ροδίσουν για επιπλέον 10-15 λεπτά.

  6. Σε προετοιμασία: Αφήστε το πιάτο να κρυώσει ελαφρώς πριν το σερβίρετε. Μπορείτε να το γαρνίρετε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή λίγο παραπάνω χυμό λεμονιού.

Οι διατροφικές αξίες του ψαριού

Το ψάρι αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, καθώς και βιταμινών όπως η βιταμίνη D και οι βιταμίνες του συμπλέγματος B. Η κατανάλωση ψαριών έχει συνδεθεί με πληθώρα οφελών για την υγεία, περιλαμβάνοντας τη βελτίωση της καρδιοαγγειακής υγείας, την υποστήριξη της εγκεφαλικής λειτουργίας και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο συνδυασμός του ψαριού με φρέσκα λαχανικά και ελαιόλαδο παρέχει μια ισορροπημένη και θρεπτική επιλογή, κατάλληλη για κάθε γεύμα.

Συμπέρασμα

Το ψάρι πλάκι στο φούρνο δεν είναι μόνο ένα γευστικό πιάτο αλλά και μια άριστη επιλογή για όσους επιθυμούν να υιοθετήσουν μια υγιεινή διατροφή. Με απλά υλικά και εύκολη προετοιμασία, μπορεί να γίνει το αστέρι στο τραπέζι σας. Δοκιμάστε το και απολαύστε την πλούσια γεύση του και τα οφέλη που προσφέρει με κάθε μπουκιά!