Ανακαλύπτοντας τη Γεύση: Συνταγή για Καλαμαράκια Κοκκινιστά
σε

Εξερευνώντας τη Γεύση: Συνταγή για Κόκκινα Καλαμαράκια

❤️ Προσθήκη στα αγαπημένα
Συνδεθείτε για να αποθηκεύσετε συνταγές Close

Εξερευνώντας τη Γεύση: Συνταγή για Κοκκινιστά Καλαμαράκια

Η ελληνική κουζίνα προσφέρει μια ποικιλία από πλούσιες γεύσεις και παραδοσιακές συνταγές που είναι γεμάτες αναμνήσεις και ευχάριστες στιγμές. Μία από αυτές τις συνταγές είναι τα κοκκινιστά καλαμαράκια, ένα πιάτο που συνδυάζει την θαλασσινή γεύση του καλαμαριού με μία πλούσια σάλτσα ντομάτας. Αυτή η συνταγή είναι τέλεια για οικογενειακές συγκεντρώσεις ή ειδικές περιστάσεις, φέρνοντας πάντα χαμόγελα ικανοποίησης στους καλεσμένους σας.

Υλικά

Για 4 μερίδες, θα χρειαστείτε:

  • 500 γρ. καλαμαράκια, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κονσέρβα ντομάτες (400 γρ.), ψιλοκομμένες ή περασμένες από το μπλέντερ
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • Αλάτι και πιπέρι, κατά βούληση
  • Φρεσκοκομμένος μαϊντανός για το σερβίρισμα
  • Φέτα λεμονιού ή λεμονανθού για σερβίρισμα

Εκτέλεση

Βήμα 1: Προετοιμασία των υλικών

Πριν ξεκινήσετε με την προετοιμασία του πιάτου, βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει καλά τα καλαμάρια. Αν χρησιμοποιείτε φρέσκα, αφαιρέστε τα εντόσθια και την κεντρική ραχοκοκαλιά. Ευτυχώς, πολλά καταστήματα προσφέρουν ήδη καθαρισμένα καλαμάρια.

Βήμα 2: Σοτάρισμα

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια και σοτάρετε μέχρι να γίνουν διάφανα, περίπου 5 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για 1-2 λεπτά, έως ότου απελευθερώσει το άρωμά του.

Βήμα 3: Προσθήκη καλαμαριών

Ρίξτε τα καλαμάρια στο τηγάνι και σοτάρετε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Δεν χρειάζεται να τα μαγειρέψετε πλήρως, καθώς θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται στη σάλτσα.

Βήμα 4: Δημιουργία σάλτσας

Προσθέστε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά και αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι οι γεύσεις να δέσουν και η σάλτσα να αποκτήσει πλούσια υφή.

Βήμα 5: Τελικές πινελιές

Μόλις η σάλτσα έχει πήξει, δοκιμάστε και προσαρμόστε τη γεύση με περισσότερο αλάτι, πιπέρι ή ρίγανη αν χρειαστεί. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το πιάτο να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά.

Σερβίρισμα

Σερβίρετε τα κοκκινιστά καλαμαράκια ζεστά, πασπαλισμένα με φρέσκο μαϊντανό και με μια φέτα λεμονιού ή λεμονανθού στο πλάι. Συνοδέψτε το πιάτο με φρέσκο χωριάτικο ψωμί ή ρύζι, για να απολαύσετε κάθε σταγόνα από την υπέροχη σάλτσα.

Συμπέρασμα

Τα κοκκινιστά καλαμάρια είναι ένα πιάτο που αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά της ελληνικής κουζίνας: απλότητα, γεύση και φρεσκάδα. Ελπίζουμε αυτή η συνταγή να σας ενθουσιάσει και να γίνει μία από τις αγαπημένες σας. Καλή όρεξη!