Τσιπούρα στο Φούρνο: Η Ιδανική Συνταγή για Απαλή και Ζουμερή Γεύση
Η τσιπούρα συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο δημοφιλή ψάρια της ελληνικής κουζίνας, φημισμένη για τη γεύση και την τρυφερή της υφή. Όταν ψήνεται στο φούρνο, οι γεύσεις αναδεικνύονται στο έπακρο, δημιουργώντας ένα πιάτο που αποτυπώνει την ομορφιά της Μεσογειακής διατροφής. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσετε την κορυφαία συνταγή για τσιπούρα στο φούρνο, που θα σας ενθουσιάσει και θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας.
Υλικά
- 1 τσιπούρα (περίπου 1 κιλό), καθαρισμένη
- 2 λεμόνια (1 σε φέτες, 1 χυμός)
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 ματσάκι φρέσκο θυμάρι
- 1 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι, κατά προτίμηση
- 2-3 καρότα, κομμένα σε μπαστουνάκια
- 1 πιπεριά φλωρίνης, κομμένη σε λωρίδες
- 100 ml λευκό κρασί (προαιρετικά)
Οδηγίες
1. Προετοιμασία της τσιπούρας
Αρχικά, καθαρίστε καλά την τσιπούρα κάτω από τρεχούμενο νερό και σκουπίστε την με μια πετσέτα. Κάντε δύο κάθετες τομές στη σάρκα της από την πλευρά της ράχης, ώστε να απορροφήσει καλύτερα τη γεύση.
2. Μαρινάρισμα
Αλατοπιπερώστε το ψάρι τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Έπειτα, τοποθετήστε στην κοιλιά του τα κομμάτια σκόρδου, μερικές φέτες λεμονιού και το θυμάρι. Πιέστε ελαφρά ώστε να αναδειχθούν οι γεύσεις.
3. Προετοιμασία του ταψιού
Σε ένα ταψί, τοποθετήστε τα καρότα και την πιπεριά για να δημιουργήσετε μια “φωλιά” για την τσιπούρα. Περιχύστε τα λαχανικά με λίγο ελαιόλαδο και προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
4. Ψήσιμο
Βάλτε την τσιπούρα πάνω από τα λαχανικά και περιχύστε τη με τον χυμό λεμονιού και λίγο επιπλέον ελαιόλαδο. Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε κρασί, ρίξτε το στο ταψί γύρω από το ψάρι.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C και ψήστε την τσιπούρα για περίπου 30-40 λεπτά, ή μέχρι να είναι καλά ψημένη και η σάρκα της να αποκολλάται εύκολα από τα κόκκαλα.
5. Σερβίρισμα
Αφαιρέστε το ταψί από τον φούρνο και αφήστε την τσιπούρα να “ξεκουραστεί” για λίγα λεπτά πριν την σερβίρετε. Για διακόσμηση και προσθήκη γεύσης, μπορείτε να προσθέσετε φρέσκο μαϊντανό από πάνω.
Συμβουλές
- Φρέσκα Υλικά: Χρησιμοποιήστε πάντα φρέσκα βότανα και λαχανικά για καλύτερη γεύση.
- Προσαρμογή Γεύσης: Αυτή η συνταγή μπορεί να προσαρμοστεί με άλλες προσθήκες, όπως πατάτες ή κολοκυθάκια αντί για καρότα.
- Συνοδευτικά: Σερβίρετε με ρύζι, πατάτες φούρνου ή μια φρέσκια σαλάτα για ένα ισορροπημένο γεύμα.
Η τσιπούρα στο φούρνο είναι μια εύκολη, αλλά εντυπωσιακή συνταγή που θα ικανοποιήσει τον ουρανίσκο σας. Καλή σας απόλαυση!