Η σος Sriracha (προφέρεται συχνά “σιράτσα”) είναι μια πικάντικη σάλτσα τσίλι με γλυκιά και όξινη γεύση, που έχει καταγωγή από την Ταϊλάνδη. Φτιάχνεται συνήθως από:
Κόκκινες καυτερές πιπεριές (chili peppers)
Ξύδι
Ζάχαρη
Αλάτι
Η πιο γνωστή εκδοχή της στον δυτικό κόσμο είναι αυτή που παράγεται από την εταιρεία Huy Fong Foods στις ΗΠΑ – έχει το χαρακτηριστικό πράσινο καπάκι και τον κόκκορα στο μπουκάλι.
Χρήση:
Ως καρύκευμα για noodles, burgers, σάντουιτς, σούπες και τηγανητά.
Ανακατεμένη με μαγιονέζα για dip (π.χ. sriracha mayo).
Στη μαγειρική για έξτρα πικάντικη γεύση.
Αυτή είναι η συνταγή για να τη φτιάξεις στο σπίτι:
Σπιτική Σος Sriracha
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. κόκκινες καυτερές πιπεριές (π.χ. Fresno, chili ή κόκκινες καυτερές πιπεριές της επιλογής σου)
4-5 σκόρδα (σκελίδες)
60 ml λευκό ξύδι (ή ξύδι ρυζιού)
2 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
60 ml νερό
Προαιρετικά:
1 κ.σ. πάστα ντομάτας (για χρώμα και βάθος γεύσης)
1 κ.σ. μέλι ή επιπλέον ζάχαρη, αν τη θέλεις πιο γλυκιά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθάρισε και κόψε τις πιπεριές (αν δεν θέλεις πολύ κάψιμο, αφαίρεσε τα σποράκια).
Βάλε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτύπα μέχρι να γίνει πολτός.
Μετάφερε σε κατσαρολάκι και βράσε σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Θα δέσει και θα βγάλει τα αρώματά της.
Άφησέ τη να κρυώσει, πέρασέ τη (αν θες) από σήτα για πιο λεία υφή και φύλαξέ τη σε καθαρό γυάλινο βαζάκι στο ψυγείο.
Διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 εβδομάδες.