Το σησαμέλαιο είναι πολύ αρωματικό και γευστικό, αλλά δεν χρησιμοποιείται όπως άλλα λάδια, π.χ. το ελαιόλαδο ή το ηλιέλαιο. Έχει πιο ειδική χρήση και χρησιμοποιείται κυρίως σε ασιατικές κουζίνες.
Πότε να το χρησιμοποιήσεις:
- Ωμό – στο τέλος του μαγειρέματος ή πάνω από φαγητό
Μια κουταλίτσα σησαμέλαιο σε stir-fry, noodles, ρύζι, ή σούπες.
Πάνω σε σαλάτες (ιδίως με ασιατικό χαρακτήρα: λάχανο, καρότο, φύτρα φασολιών κ.λπ.).
Σε μαρινάδες για κρέας, κοτόπουλο ή τόφου — δίνει απίστευτο άρωμα.
- Σε σοτάρισμα – αλλά προσοχή στη θερμοκρασία
Υπάρχουν δύο είδη σησαμέλαιου:
Απαλό (light sesame oil): κατάλληλο για μαγείρεμα και τηγάνισμα.
Σκούρο (toasted / roasted sesame oil): έντονα αρωματικό, ιδανικό για φινίρισμα, όχι για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες (καίγεται εύκολα!).
- Σε σάλτσες και ντιπ
Σε dressing με σόγια, ρύζι, ξύδι, μέλι/σιρόπι, τζίντζερ.
Σε σάλτσες για dumplings ή spring rolls.
- Σε stir-fries και noodles (π.χ. lo mein, yakisoba, pad thai)
Συνήθως προστίθεται στο τέλος ή μαζί με άλλα υγρά υλικά (σάλτσες).
Πότε να μην το χρησιμοποιήσεις:
Για τηγάνισμα σε δυνατή φωτιά (deep frying) – καίγεται και γίνεται πικρό.
Όταν δεν θες έντονο άρωμα – το σησαμέλαιο έχει πολύ “χαρακτήρα” και μπορεί να καλύψει άλλες γεύσεις.
Σε παραδοσιακές μεσογειακές συνταγές – δεν δένει με γεύσεις όπως ρίγανη, φέτα, ντομάτα.