Η συνταγή ζητά ξύσμα λεμονιού, αλλά όταν το αποτέλεσμα είναι μια πολύ πικρή γεύση. Ο λόγος δεν είναι άλλος, από την επικάλυψη του λεμονιού με βρώσιμο κερί για λόγους συντήρησης και εμφάνισης.
Τα περισσότερα λεμόνια που εισάγονται (ιδίως εκτός βιολογικών) είναι κερωμένα για να αντέχουν περισσότερο. Αν θες να χρησιμοποιήσεις τη φλούδα σε μαγείρεμα ή ζαχαροπλαστική, προτίμησε βιολογικά λεμόνια ή πλύνε τα καλά με διάλυμα μαγειρικής σόδας και ξυδιού για να αφαιρέσεις το κερί όσο γίνεται.
Σε περίπτωση που δεν ξέρεις την προέλευση των λεμονιών σου, μπορείς να προσέξεις τα εξής:
Οπτικά χαρακτηριστικά
Λαμπερή, γυαλιστερή επιφάνεια
Αν το λεμόνι φαίνεται αφύσικα γυαλιστερό και λείο, είναι πιθανό να έχει καλυφθεί με κερί.
Ομοιόμορφη υφή
Τα κερωμένα λεμόνια έχουν συχνά πιο λεία και «πλαστική» επιφάνεια σε σύγκριση με τα μη κερωμένα, που είναι πιο ματ και φυσικά ανώμαλα.
Δεν μυρίζει έντονα λεμόνι
Το κερί μπλοκάρει τα αρωματικά έλαια της φλούδας, οπότε αν δεν έχει τη χαρακτηριστική φρέσκια μυρωδιά, μπορεί να είναι κερωμένο.
Πρακτικά τεστ
Τρίψε την επιφάνεια με τα δάχτυλά σου
Αν νιώσεις μια ελαφριά λιπαρότητα ή γλιστράει ελαφρώς, πιθανόν υπάρχει κερί.
Ρίξε λίγο ζεστό νερό
Αν εμφανιστούν μικρές γυαλιστερές κηλίδες ή αν η επιφάνεια γίνει πιο θαμπή σε σημεία, το κερί αρχίζει να λιώνει. Αυτό είναι ένδειξη ότι υπάρχει επίστρωση.