Απλή Συνταγή Σταφιδοψωμού: Νηστίσιμο και Γευστικό!
Το σταφιδοψωμό είναι ένα παραδοσιακό γλυκό ψωμί που εκτιμάται ιδιαίτερα κατά την περίοδο της νηστείας αλλά και σε πολλές οικογενειακές γιορτές. Είναι γεμάτο γεύση και αρώματα, χάρη στους ξηρούς καρπούς και τις σταφίδες που περιέχει. Αυτή η απλή συνταγή θα σας καθοδηγήσει να δημιουργήσετε ένα νόστιμο σταφιδοψωμό που θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας!
Υλικά:
- 500 γρ. κοσκινισμένο αλεύρι
- 200 ml νερό
- 100 ml ελαιόλαδο
- 100 γρ. σταφίδες
- 100 γρ. καρύδια ή αμύγδαλα (προαιρετικά)
- 100 γρ. ζάχαρη (ή μέλι, αν το προτιμάτε)
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 πρέζα αλάτι
- Ξύσμα από 1 λεμόνι (προαιρετικά)
Οδηγίες:
1. Προετοιμασία:
Σε ένα μπολ, διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέστε 1 κουταλιά ζάχαρη. Αφήστε το μείγμα να σταθεί για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.
2. Ανάμειξη Υλικών:
Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμείξτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, την κανέλα και το αλάτι. Δημιουργήστε μία κοιλότητα στη μέση και προσθέστε το ελαιόλαδο, το μείγμα της μαγιάς και το ξύσμα λεμονιού.
3. Ζύμωση:
Ζυμώστε καλά όλα τα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Αν είναι πολύ κολλώδης, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμη αλεύρι. Προσθέστε τις σταφίδες και τα καρύδια και συνεχίστε να ζυμώνετε μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
4. Φούσκωμα:
Τοποθετήστε τη ζύμη σε έναν ελαφρώς λαδωμένο μπολ, καλύψτε την με μια πετσέτα και αφήστε την να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 1-2 ώρες, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
5. Σχηματισμός και Ψήσιμο:
Αφού η ζύμη έχει φουσκώσει, πλάστε τη σε ένα καρβελάκι ή σε μπαλάκια και τοποθετήστε τα σε μία λαμαρίνα ή πυρέξ. Αφήστε τα να φουσκώσουν ξανά για 30 λεπτά.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 °C. Ψήστε το σταφιδοψωμό για 30-40 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει όμορφα και να ακούγεται κούφιο όταν το χτυπάτε από κάτω.
6. Σερβίρισμα:
Αφήστε το σταφιδοψωμό να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα και σερβίρετε φέτες με λίγο μέλι ή μαρμελάδα. Είναι ιδανικό για πρωινό, απογευματινό σνακ ή ακόμα και για επιδόρπιο!
Συμβουλές:
- Μπορείτε να πειραματιστείτε με άλλα αποξηραμένα φρούτα ή μπαχαρικά, όπως γαρύφαλλο ή μοσχοκάρυδο.
- Αν σας αρέσουν οι πιο πλούσιες γεύσεις, προσθέστε λίγη κουβερτούρα ή σπορέλαιο για μια γλυκιά πινελιά.
Αυτή η απλή συνταγή σταφιδοψωμού σας προσφέρει όχι μόνο μια γευστική απόλαυση αλλά και μια υπέροχη ατμόσφαιρα στην κουζίνα σας, καθώς οι μυρωδιές του ψωμιού αναδύονται. Απολαύστε το μαζί με τους αγαπημένους σας και κάντε κάθε μπουκιά μια αξέχαστη εμπειρία!