Κλασική Συνταγή για Ψητά Καλαμάρια: Στον Φούρνο ή στη σχάρα;
σε ,

Αυθεντική Συνταγή για Ψητά Καλαμάρια: Ψήσιμο στον Φούρνο ή στη Σχάρα;

❤️ Προσθήκη στα αγαπημένα
Συνδεθείτε για να αποθηκεύσετε συνταγές Close

Κλασική Συνταγή για Ψητά Καλαμάρια: Στον Φούρνο ή στη Σχάρα;

Τα καλαμάρια είναι από τα πιο εκλεπτυσμένα θαλασσινά που μπορείτε να γευθείτε. Είτε ψημένα στη σχάρα είτε στον φούρνο, η γεύση τους είναι εξαιρετική. Ακολουθεί μια κλασική συνταγή για ψητά καλαμάρια, καθώς και μια σύγκριση των πλεονεκτημάτων και των διαφορών αυτών των δύο μεθόδων προετοιμασίας.

Υλικά

  • 1 κιλό καλαμάρια (καθαρισμένα)
  • 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδου (ψιλοκομμένες)
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • Αλάτι και πιπέρι, κατά προτίμηση
  • 1 κουταλιά ρίγανη (προαιρετικά)
  • Φρέσκος μαϊντανός για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Ψητά Καλαμάρια στον Φούρνο

  1. Προετοιμασία: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C. Πλύνετε τα καλαμάρια και στραγγίστε τα καλά.

  2. Μαρινάρισμα: Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμείξτε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη. Προσθέστε τα καλαμάρια και ανακατέψτε ώστε να καλυφθούν καλά με τη μαρινάδα. Αφήστε τα να μαριναριστούν τουλάχιστον 30 λεπτά.

  3. Ψήσιμο: Τοποθετήστε τα καλαμάρια σε ένα ταψί και περιχύστε τα με τη μαρινάδα. Ψήστε στον φούρνο για 15-20 λεπτά, ή μέχρι να γίνουν τρυφερά και να αποκτήσουν μια ελαφριά ροδοκόκκινη απόχρωση.

  4. Σερβίρισμα: Γαρνίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε με φρέσκο λεμόνι.

Ψητά Καλαμάρια στη Σχάρα

  1. Προετοιμασία: Ζεστάνετε τη σχάρα σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Καθαρίστε και λαδώστε τη σχάρα.

  2. Μαρινάρισμα: Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία όπως στην προηγούμενη μέθοδο, αναμειγνύοντας το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη, και μαρινάρετε τα καλαμάρια για 30 λεπτά.

  3. Ψήσιμο: Τοποθετήστε τα καλαμάρια στη σχάρα και ψήστε τα για περίπου 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να αποκτήσουν όμορφα σημεία καψίματος και να είναι τρυφερά.

  4. Σερβίρισμα: Όπως και πριν, γαρνίρετε με μαϊντανό και σερβίρετε με λεμόνι.

Στον Φούρνο ή στη Σχάρα;

Η επιλογή μεταξύ φούρνου και σχάρας εξαρτάται κυρίως από τις προσωπικές σας προτιμήσεις και τον εξοπλισμό που διαθέτετε.

  • Φούρνος: Αυτή η μέθοδος είναι απλούστερη, καθώς μπορείτε να ψήσετε και να ετοιμάσετε περισσότερες μερίδες ταυτόχρονα. Ιδανική για κλειστές συγκεντρώσεις ή γιορτές.

  • Σχάρα: Η μέθοδος της σχάρας προσφέρει μια χαρακτηριστική καπνιστή γεύση και είναι ιδανική για καλοκαιρινές βραδιές ή εξωτερικές συγκεντρώσεις. Βελτιώνει την υφή και δίνει στα καλαμάρια μια πιο ελκυστική εμφάνιση.

Συμπέρασμα

Ανεξαρτήτως της μεθόδου που θα διαλέξετε, τα ψητά καλαμάρια θα είναι σίγουρα μια γευστική απόλαυση που θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας. Δοκιμάστε και τις δύο μεθόδους για να δείτε ποια σας ταιριάζει καλύτερα. Καλή όρεξη!