Η Απαλή Συνταγή για Νηστίσιμους Κολοκυθοκεφτέδες
Η ελληνική κουζίνα ενσωματώνει πλούσιες γεύσεις και αρώματα, και οι κολοκυθοκεφτέδες είναι ένα από τα πιο προτιμώμενα πιάτα, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της νηστείας. Απλοί στην παρασκευή τους και γεμάτοι γεύση, οι νηστίσιμοι κολοκυθοκεφτέδες είναι ιδανικοί είτε ως ορεκτικό είτε ως κυρίως πιάτο. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε πώς να προετοιμάσετε την τέλεια συνταγή για νηστίσιμους κολοκυθοκεφτέδες.
Υλικά:
- 2 μεγάλα κολοκύθια (περίπου 700 γρ.)
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 100 γρ. φρέσκος άνηθος (ή 1-2 κουταλιές της σούπας ξερός)
- 100 γρ. αλεύρι (ή όσο χρειαστεί, ανάλογα με την υγρασία)
- 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
- Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
- Ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)
Εκτέλεση:
-
Προετοιμασία κολοκυθιών: Ξύστε τα κολοκύθια και τρίψτε τα σε χοντρό τρίφτη. Εάν επιθυμείτε, μπορείτε να αφαιρέσετε την καρδιά τους για να μειώσετε την υγρασία. Αφού τα τρίψετε, προσθέστε λίγο αλάτι και αφήστε τα σε ένα σουρωτήρι για περίπου 30 λεπτά, για να αποβάλουν την περίσσια υγρασία.
-
Συνδυάστε τα υλικά: Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το τριμμένο κολοκύθι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τον άνηθο. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
-
Προσθέστε τα στερεά υλικά: Στη συνέχεια, προσθέστε το αλεύρι, το baking powder και το πιπέρι. Δείτε αν χρειάζεται επιπλέον αλεύρι, ώστε το μείγμα να είναι ζυμώσιμο και να μην κολλάει στα χέρια σας.
-
Τηγάνισμα: Σε ένα τηγάνι, ζεστάνετε αρκετό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Το λάδι πρέπει να είναι ζεστό για να τηγανιστούν οι κολοκυθοκεφτέδες χωρίς να απορροφήσουν πολύ λάδι.
-
Τηγανίστε τους κολοκυθοκεφτέδες: Με ένα κουτάλι, πάρτε ποσότητες από το μείγμα και ρίξτε τις στο καυτό λάδι. Τηγανίστε τους για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσό χρώμα.
-
Αφαίρεση περιττού λαδιού: Όταν είναι έτοιμοι, αφαιρέστε τους κολοκυθοκεφτέδες από το τηγάνι και τοποθετήστε τους σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί για να απομακρυνθεί το περιττό λάδι.
- Σερβίρισμα: Σερβίρετε τους κολοκυθοκεφτέδες ζεστούς, συνοδευόμενους από ταχίνι ή γιαούρτι (για τους μη νηστεύοντες) και με λίγο λεμόνι για επιπλέον γεύση.
Συμβουλές:
- Μπορείτε να προσθέσετε ρίγανη ή άλλα μπαχαρικά της επιλογής σας για να ενισχύσετε τη γεύση.
- Εάν επιθυμείτε μια πιο ελαφριά εκδοχή, μπορείτε να ψήσετε τους κολοκυθοκεφτέδες στο φούρνο στους 180°C για περίπου 30 λεπτά, γυρίζοντας τους στη μέση του χρόνου.
Αυτοί οι κλασικοί νηστίσιμοι κολοκυθοκεφτέδες είναι μια απλή και νόστιμη επιλογή για όλους, και σίγουρα θα εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους σας. Μην διστάσετε να τους δοκιμάσετε! Καλή σας όρεξη!