ΥΛΙΚΑ
6 ώριμες ντομάτες
1 μικρό αγγούρι (καθαρισμένο)
1 κόκκινη πιπεριά (χωρίς σπόρια)
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
2 φέτες ψωμί χωρίς κόρα (κατά προτίμηση μπαγιάτικο)
3 κ.σ. ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
1-2 κ.σ. ξίδι από σέρι ή κρασί (ή χυμός λεμονιού)
1/2 φλ. παγωμένο νερό (ή όσο χρειάζεται)
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόψτε όλα τα λαχανικά σε μεγάλα κομμάτια. Μουλιάστε το ψωμί σε νερό και στύψτε το ελαφρώς.
Βάλτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ (ντομάτες, αγγούρι, πιπεριά, κρεμμύδι, σκόρδο, ψωμί, ελαιόλαδο, ξίδι, αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό). Χτυπήστε μέχρι να έχετε βελούδινη, παχύρρευστη σούπα.
Δοκιμάστε και ρυθμίστε το αλάτι, την οξύτητα ή τη σύσταση με περισσότερο νερό. Βάλτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Σερβίρετε παγωμένη, γαρνιρισμένη με κυβάκια από αγγούρι, ντομάτα ή πιπεριά, φύλλα βασιλικού ή μαϊντανό. Συνοδεύεται τέλεια με φρέσκο χωριάτικο ψωμί ή focaccia.