Σε ποιες περιπτώσεις μπορώ να χρησιμοποιήσω σησαμέλαιο;
σε

Σε ποιες περιπτώσεις μπορώ να χρησιμοποιήσω σησαμέλαιο;

❤️ Προσθήκη στα αγαπημένα
Συνδεθείτε για να αποθηκεύσετε συνταγές Close

Το σησαμέλαιο είναι πολύ αρωματικό και γευστικό, αλλά δεν χρησιμοποιείται όπως άλλα λάδια, π.χ. το ελαιόλαδο ή το ηλιέλαιο. Έχει πιο ειδική χρήση και χρησιμοποιείται κυρίως σε ασιατικές κουζίνες.

Πότε να το χρησιμοποιήσεις:

  1. Ωμό – στο τέλος του μαγειρέματος ή πάνω από φαγητό
    Μια κουταλίτσα σησαμέλαιο σε stir-fry, noodles, ρύζι, ή σούπες.

Πάνω σε σαλάτες (ιδίως με ασιατικό χαρακτήρα: λάχανο, καρότο, φύτρα φασολιών κ.λπ.).

Σε μαρινάδες για κρέας, κοτόπουλο ή τόφου — δίνει απίστευτο άρωμα.

  1. Σε σοτάρισμα – αλλά προσοχή στη θερμοκρασία
    Υπάρχουν δύο είδη σησαμέλαιου:

Απαλό (light sesame oil): κατάλληλο για μαγείρεμα και τηγάνισμα.

Σκούρο (toasted / roasted sesame oil): έντονα αρωματικό, ιδανικό για φινίρισμα, όχι για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες (καίγεται εύκολα!).

  1. Σε σάλτσες και ντιπ
    Σε dressing με σόγια, ρύζι, ξύδι, μέλι/σιρόπι, τζίντζερ.

Σε σάλτσες για dumplings ή spring rolls.

  1. Σε stir-fries και noodles (π.χ. lo mein, yakisoba, pad thai)
    Συνήθως προστίθεται στο τέλος ή μαζί με άλλα υγρά υλικά (σάλτσες).

Πότε να μην το χρησιμοποιήσεις:
Για τηγάνισμα σε δυνατή φωτιά (deep frying) – καίγεται και γίνεται πικρό.

Όταν δεν θες έντονο άρωμα – το σησαμέλαιο έχει πολύ “χαρακτήρα” και μπορεί να καλύψει άλλες γεύσεις.

Σε παραδοσιακές μεσογειακές συνταγές – δεν δένει με γεύσεις όπως ρίγανη, φέτα, ντομάτα.

Το διαβάσαμε εδώ