Συστατικά
4 φιλέτα κοτόπουλου, κομμένα σε κύβους μπουκιές (3 εκ. περίπου),
6 μικρά κολοκυθάκια,
6 μικρά καρότα,
4 κουταλιές ελαιόλαδο,
3 φρέσκα, τρυφερά κρεμμυδάκια, μοιρασμένα και κομμένα σε διαγώνια κομμάτια των 10 εκ. περίπου,
1 κουταλάκι ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ,
2 κουταλιές ξηρό Sherry ή ξηρό λευκό κρασί,
1 κουταλιά σόγια σος,
1 κοφτό κουταλάκι ζάχαρη,
½ κουταλάκι σησαμέλαιο.
Μαρινάτα
2 κουταλιές ξηρό Sherry ή ξηρό λευκό κρασί,
1 κουταλιά κορν φλάουερ,
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι.
Βήματα
Για τη μαρινάτα: Διαλύετε το κορν φλάουερ σε ένα μπολ με 2 κουταλιές νερό και ανακατεύετε μέσα τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτετε το κοτόπουλο, το γυρίζετε για να πιάσει μαρινάτα παντού και το κρατάτε σκεπασμένο για ½ ώρα.
Πλένετε τα κολοκυθάκια, αφαιρείτε τις άκρες τους, τα κόβετε στη μέση κατά μήκος και κατά πλάτος, και ύστερα, αν θέλετε, στρογγυλεύετε τον περίγυρό τους, να γίνουν οβάλ, σαν αβγουλάκια. Ξεφλουδίζετε τα καρότα και τα κόβετε όπως τα κολοκυθάκια.
Ζεσταίνετε καλά ένα γουόκ στη φωτιά ή βαθύ τηγάνι, βάζετε μέσα το μισό λάδι να κάψει και σοτάρετε το μισό κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει παντού. Το βγάζετε, σοτάρετε μέσα το υπόλοιπο και το βγάζετε κι αυτό. Βάζετε το υπόλοιπο λάδι στο γουόκ και σοτάρετε τα καρότα και τα κολοκυθάκια για 1 περίπου λεπτό. Προσθέτετε τα κρεμμυδάκια και το τζίντζερ και συνεχίζετε το σοτάρισμα για ½ λεπτό. Επιστρέφετε μέσα το κοτόπουλο, περιχύνετε με το sherry και συνεχίζετε το σοτάρισμα για ½ λεπτό. Τέλος, προσθέτετε 2 κουταλιές νερό, τη σόγια σος, τη ζάχαρη και το σησαμέλαιο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 περίπου λεπτό, μέχρι να ψηθεί καλά το κοτόπουλο και να ροδίσει ελαφρά. Σερβίρετε αμέσως το φαγητό, συνοδεύοντάς το με άσπρο ρύζι ή με τηγανισμένο ρύζι «Μπενιχάνα» (δες συνταγή σελίδα 34), γαρνίροντάς το, αν θέλετε, με επιπλέον κρεμμυδάκια και αγγουράκια σε μπαστουνάκια.