Απο τη Γαλάτεια Παμπορίδη
Συστατικά
2 κουταλάκια ζελατίνη (βλ. σημείωση)
300 γρ. φράουλες
4 κουταλιές μαρμελάδα φράουλα
½ φλ. λικέρ Baileys
¼ φλ. γάλα πλήρες
500γρ τυρί μασκαρπόνε
1 ½ φλ. κρέμα γάλακτος
1 φακελάκι ζάχαρη βανίλιας
½ φλ. ζάχαρη άχνη
18 μπισκότα σαβουαγιάρ
Για να γαρνίρετε
200 γρ. φράουλες
2 κουταλιές ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουταλιά αλεσμένα φιστίκια Αιγίνης
Βήματα
Παίρνετε μια μακρόστενη φόρμα διαστάσεων 13×30 εκατοστών περίπου και καλύπτετε το εσωτερικό της με πλαστική μεμβράνη, αφήνοντας τη μεμβράνη να εξέχει προς τα έξω. Βάζετε σε 2 μικρά, πυρίμαχα μπολ (ή μπρίκια) από 2 κουταλιές νερό. Σκορπίστε στο κάθε μπολ από ένα κουταλάκι ζελατίνη. Τα αφήνετε στο πλάι. Κόβετε τις φράουλες σε μικρά κομματάκια και αναμιγνύετε με τη μαρμελάδα φράουλας. Πάρτε το ένα μπολ με τη ζελατίνη και το ακουμπάτε σε ένα άλλο μπολ με ζεστό νερό (σε μπεν μαρί). Ανακατέψετε μέχρι να διαλυθεί η ζελατίνη.
Προσθέστε το μίγμα της ζελατίνης στις φράουλες και αναμιγνύετε. Βάζετε το τυρί μασκαρπόνε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με ¼ φλιτζάνι από το λικέρ Baileys. Το ανακατεύετε με μια σπάτουλα να αναμιχθούν. Μην το παρακάνετε γιατί το μασκαρπόνε μπορεί να κόψει αν ανακατευτεί πολύ. Χτυπήστε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος με την άχνη και τη βανίλια μέχρι να σχηματιστεί μια ελαφριά σαντιγί, όχι πολύ πηχτή. Βάζετε το άλλο μπολ με τη ζελατίνη σε μπολ με ζεστό νερό και ανακατεύετε να διαλυθεί η ζελατίνη. Βάζετε 1-2 κουταλιές σαντιγί στο μίγμα της ζελατίνης και ανακατεύετε. Ακολούθως βάζετε το μίγμα της ζελατίνης στη σαντιγί και ανακατεύετε ξανά. Βάζετε τη μισή σαντιγί στο μπολ με το μασκαρπόνε και με μια σπάτουλα ανακατεύετε ελαφρά. Προσθέστε την υπόλοιπη σαντιγί και ανακατέψτε πάλι. Βάζετε σε ένα μικρό μπολ ή βαθουλό πιάτο το υπόλοιπο ¼ φλιτζάνι από το λικέρ Baileys και το γάλα. Ανακατεύετε.
Συναρμολόγηση. Βάζετε τη μισή κρέμα μασκαρπόνε στη φόρμα και απλώνετε με μια μικρή σπάτουλα ή κουτάλι. Απλώστε από πάνω τις μισές φράουλες. Βουτήξτε και από τις δυο πλευρές, 8 από τα σαβουαγιάρ στο μίγμα με το λικέρ και το γάλα αλλά μην τα αφήσετε να φουσκώσουν. Ακολούθως, τα βάζετε πάνω από τις φράουλες.
υνεχίστε με την υπόλοιπη κρέμα, τις φράουλες και τελειώστε με τα άλλα 10 σαβουαγιάρ, επίσης βουτηγμένα στο μίγμα γάλα-baileys. Κλείστε το γλυκό με την πλαστική μεμβράνη που περισσεύει στα πλάγια της φόρμας και βάλτε στο ψυγείο για 2 ώρες. Ακολούθως, σηκώστε την πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε μια μακρόστενη πιατέλα. Αναποδογυρίστε το γλυκό χωρίς να το βγάλετε από τη φόρμα. Αφήνετε στο ψυγείο για 6 ώρες. Για να σερβίρετε, κόβετε τα 200 γρ. φράουλες σε ένα μπολ και ανακατεύετε με τη ζάχαρη. Σηκώστε τη φόρμα από το γλυκό και αφαιρέστε την πλαστική μεμβράνη. Γαρνίρετε με τις φράουλες και πασπαλίστε με αλεσμένα φιστίκια Αιγίνης.Σημείωση: Μια ακόμη απλούστερη εκδοχή αυτού του γλυκού είναι να το φτιάξετε σε μπολ ή σε ψηλά ποτήρια αντί σε φόρμα. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα βάλετε ζελατίνη ούτε στις φράουλες ούτε στην κρέμα. Ο τρόπος που θα συναρμολογήσετε το γλυκό θα είναι αντίστροφος. Δηλαδή στη βάση σαβουαγιάρ, μετά φράουλες και μετά κρέμα. Θα συνεχίσετε με δεύτερη στρώση και από πάνω θα γαρνίρετε με τις υπόλοιπες φράουλες.