Συστατικά
3 κουταλιές ξανθά σταφιδάκια,
3 κουταλιές μπράντι,
4 μήλα (2 σκληρά, πράσινα π.χ. + 2 μαλακά κίτρινα ή κόκκινα),
4 κοφτές κουταλιές βούτυρο + 6 κουταλιές λιωμένο βούτυρο για άλειμμα,
4 κουταλιές καστανή ζάχαρη,
1 κοφτό κουταλάκι κανέλα,
3 κουταλιές χοντροκομμένη καρυδόψιχα,
3 έτοιμα ανοιγμένα φύλλα κρούστας για πίτες (πιο χοντρά, όχι τόσο λεπτά όσο για μπακλαβά!)
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα,
σπάγκος για στερέωμα.
Βήματα
Βάζετε τα σταφιδάκια σε ένα μπολάκι, τα ραντίζετε με το μπράντι και τα κρατάτε στην άκρη. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C και ντύνετε ένα μεγάλο ταψάκι (γυάλινο ή μεταλλικό) με αντικολλητική λαδόκολλα.Ξεφλουδίζετε τα μήλα και τα περνάτε από χοντρό τρίφτη. Λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά σε ένα μεγάλο τηγάνι και τα απλώνετε μέσα. Τα πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και την κανέλα και τα σοτάρετε μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Ανακατεύετε μέσα την καρυδόψιχα και τα σταφιδάκια με το κονιάκ τους και αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά.
Κόβετε κάθε φύλλο σε 6 τετράγωνα κομμάτια, αλείφετε ένα τετράγωνο με λιωμένο βούτυρο και τοποθετείτε απάνω του διαγώνια ένα δεύτερο, έτσι που οι γωνίες του δεύτερου να είναι πάνω από τη μέση των πλευρών του πρώτου. Το βουτυρώνετε και αυτό και επαναλαμβάνετε το ίδιο με το τρίτο φύλλο (οι μύτες του να βρίσκονται πάνω από τη μέση των πλευρών του δεύτερου). Βάζετε τα φύλλα σε ένα μπολάκι αφήνοντας τις άκρες να εξέχουν στα πλευρά (για να φτιάξετε το πουγκί πιο εύκολα) και τοποθετείτε στο κέντρο το 1/6 της γέμισης. Μαζεύετε όλες τις μύτες προς τα πάνω και τις στρίβετε για να σχηματιστεί το πουγκί. Τις στερεώνετε με ένα κομμάτι σπαγκάκι. Αλείφετε το πουγκί με βούτυρο και το μεταφέρετε στο ταψί και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά.
Ψήνετε τα πουγκιά στο φούρνο για 35 περίπου λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν όμορφα. Τα βγάζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν σε σχάρα μέχρι να γίνουν χλιαρά, πριν τα σερβίρετε πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη. Είναι τέλεια με παγωτό βανίλια.