Συστατικά
• 1 κιλό χοιρινή πανσέτα (μπέϊκον από την κοιλιά, χωρίς κόκαλο), κομμένη σε λεπτές φέτες,
• 2 φρέσκα κρεμμυδάκια σε μπαστουνάκια (προαιρετικά).
Σος μπάρμπεκιου:
• 30 γρ. (2 κοφτές κουταλιές) βούτυρο,
• ½ κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο,
• 1 σκελίδα σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένη,
• 125 ml (½ φλ.) μέλι,
• 125 ml (½ φλ.) κέτσαπ,
• 2 κουταλιές ξίδι,
• 2 σταγόνες γούστερ σος (Worcestershire sauce),
• 125 ml (½ φλ.) λευκό, ξηρό κρασί,
• Αλάτι, πιπέρι.
Βήματα
Λιώνετε το βούτυρο σε κατσαρολάκι, προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα σοτάρετε μέχρι να μαραθούν, χωρίς να πάρουν χρώμα και τα σβήνετε με το κρασί. Το αφήνετε να κοχλάσει μέχρι να εξατμιστεί και να μείνει μόνο το 1/3 του.
Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά στο κατσαρολάκι και τα αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι να γίνουν μία παχύρρευστη σάλτσα και την αλατοπιπερώνετε.Ψήνετε τις φέτες της πανσέτας στα κάρβουνα ή σε τηγάνι/σχάρα, για 4-5 περίπου λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
Βάζετε σε μια μεγάλη άβαθη, πλατύστομη κατσαρόλα (ή βαθύ τηγάνι) τη σος μπάρμπεκιου και την αφήνετε να ζεσταθεί. Προσθέτετε τις φέτες της πανσέτας, τις ανακατεύετε να πιάσουν σος παντού και όταν ζεσταθούν, χαμηλώνετε εντελώς τη φωτιά και τις αφήνετε να σιγοβράσουν για περίπου 10 λεπτά, για να μαλακώσουν και να πιάσουν τα αρώματα της σος. Τις σερβίρετε αμέσως γαρνιρισμένες (αν θέλετε) με τα μπαστουνάκια των φρέσκων κρεμμυδιών.