Συστατικά
750 μικρά μανιταράκια σε φετάκια,
3 κουταλιές ελαιόλαδο,
1 κρεμμύδι σε λεπτά φετάκια,
2 κουταλιές απλό αλεύρι,
5 φλ. κρύο ζωμό λαχανικών (σπιτικός ή 5 φλ. νερό + 1 κύβος ζωμού),
½ χαλλούμι σε κύβους/ζάρια,
12 φύλλα φασκόμηλου,
½ φλ. κρέμα γάλακτος,
αλάτι, πιπέρι.
Βήματα
Ζεσταίνετε καλά, σε δυνατή φωτιά, 1 ½ κουταλιά ελαιόλαδο σε μια πλατύστομη, ρηχή κατσαρόλα και σοτάρετε μέσα τα μανιτάρια, για 5 περίπου λεπτά, ανακατεύοντάς τα κάθε τόσο.
Τα αδειάζετε σε ένα πυρίμαχο μπολ.
Ζεσταίνετε 1 κουταλιά ελαιόλαδο στην ίδια κατσαρόλα και σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί και μόλις να αρχίσει να παίρνει χρώμα, για 5 περίπου λεπτά.
Προσθέτετε το αλεύρι και το ανακατεύετε καλά για 1 λεπτό.
Ύστερα, βάζετε μέσα το ζωμό και τα 2/3 των μανιταριών και αφήνετε το μίγμα να κοχλάσει.
Χαμηλώνετε τη φωτιά και το σιγοβράζετε με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια. Ελέγχετε το αλατοπίπερο.
Στο μεταξύ, ζεσταίνετε ½ κουταλιά ελαιόλαδο σε ένα μικρό τηγάνι και σοτάρετε μέσα τα κυβάκια του χαλλουμιού με τα φύλλα του φασκόμηλου, για 2-3 λεπτά, γυρίζοντάς τα συχνά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Τα βγάζετε όλα πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
Αλέθετε τη σούπα τμηματικά στο μπλέντερ ή το πολυμίξερ και την επιστρέφετε στην κατσαρόλα.
Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, την ανακατεύετε και την αφήνετε να βράσει για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Τη σερβίρετε προσθέτοντας στα πιάτα τα μανιτάρια που κρατήσατε στην άκρη, το φασκόμηλο και τα κρουτόνια του χαλλουμιού.